Desktop Metal Fiber™

Fiber van industriële kwaliteit 3D printen – Vezelversterkte Nylon, PEKK en PEEK composieten, tot 60 keer stijver en 75 keer sterker dan ABS-kunststofonderdelen.

Zeer sterke onderdelen

De Desktop Metal Fiber™ combineert de uitzonderlijke prestaties van continue vezel met het gemak van FFF-printen om hoogwaardige onderdelen te maken die sterker zijn dan staal, lichter dan aluminium en die onafgebroken gebruikt kunnen worden in de zwaarste omgevingen tot 250 ºC.

Breed scala aan materialen

Fiber™ gebruikt twee printkoppen – één voor continue vezel en de andere voor industrieel kunststof versterkt met carbon- of glasvezeldeeltjes. De veelzijdige printer ondersteunt een breed scala aan vezelversterkte composieten en daarmee een grote variatie aan toepassingen, van consumentenelektronica tot de auto-industrie.

Betaalbaar

Met een breed scala aan materialen, een eenvoudig te gebruiken platform en betaalbare licenties, print je met de Desktop Metal Fiber™ hoogwaardige composieten op een prijsniveau dat toegankelijk is voor elke engineer en ontwerper.

Alle informatie direct in je inbox?

Laat je e-mail achter en ontvang alle specificaties

Sterker dan staal, lichter dan aluminium

De Desktop Metal Fiber™ is de enige composiet desktop 3D printer die gebruik maakt van micro-geautomatiseerde vezelplaatsing (μAFP), met een ongeëvenaarde sterkte van composietonderdelen als resultaat.

Onderdelen met zeer lage porositeit, tot < 1%

Twee keer de sterkte van staal

De helft lichter dan aluminium

Wil je inzicht in het rendement van 3D printen voor jouw productieproces?

Specificaties van Desktop Metal Fiber™

De Fiber™ is voor het 3D printen van PA6 materialen versterkt met continue vezels (< 5% porositeit). De Fiber™ kan ook PEEK en PEKK 3D printen met een kern van een continue vezel (< 1% porositeit). 

Printtechnologie

Printtechnologie

Micro Fiber Placement (µAFP)
Fused filament fabrication (FFF)

Prestaties

Printsnelheid

Tot 20 cm3 per uur

Laaghoogte

50-200 µm

Bouwgewicht

Tot 10 kg

Afmetingen

Externe afmetingen

586 x 620 x 863 mm

Gewicht

60 kg

Bouwvolume

310 x 240 x 270 mm (alleen FFF)

290 x 210 x 270 mm (µAFP-versterkt)

Bouwplatform

Verwarmd, tot 149 °C

Print sheets

Gecoat 1075 verenstaal (magnetisch)

0.45 mm 

Nozzle diameter

0.40 mm

Vereisten elektriciteit

100-120 VAC, 50/60 Hz, 15 A, 1-fase

Touchscreen

7-inch touchscreen display

Materialen

FFF bouwmaterialen

Thermoplastic filament / kunststof met carbon- of glasvezeldeeltjes

1.75 mm diameter

µAFP bouwmaterialen

Thermoplastic µAFP prepreg tape / Continue vezel

3 mm breed

Platform

Connectiviteit

Ethernet, USB

Software

Fabricate™ software; draait op Windows 8 of 10, Mac OSX 10.11.x of hoger, Linux

Browservereisten

Toegankelijk via elke browser

Ondersteunde bestandsformaten

STL, IGES, JT, STEP, OB, SAT en de gebruikelijke bestandsformaten (SOLIDWORKS, ProE, Autodesk, CATIA, etc)

Desktop Metal Fiber™ toepassingen

Toepassing: Exhaust Heat Chield
Materiaal: PEKK + Continuous CF

Toepassing: Robotic End Effectors
Materiaal: PA6 + Continuous CF

Toepassing: CNC Ficture
Materiaal: PEEK + Continuous CF

Toepassing: Bike Crank
Materiaal: PA6 + Continuous FG

Zij vertrouwen
op Desktop Metal

Het proces van Fiber™ 3D printen

1. Voorbereiden

Genereer geometrie, identificeer kritieke vlakken en gebieden voor versterking.

2. Versterken

Versterk selectief met continue vezel µAFP-tape langs kritische belastingspaden. 

3. Printen

Fiber™ maakt gebruik van twee printkoppen om onderdelen laag voor laag te bouwen: één voor het basisfilament (kunststof gevuld met carbon- of glasvezeldeeltjes) en de andere voor de continue vezel. 

Desktop Metal Fiber™ printmaterialen

Desktop Metal Fiber™ printmaterialen

Desktop Metal Fiber™ toepassingen

Desktop Metal Fiber™ toepassingen

Bekijk Studio System 2™
Eenvoudig metalen onderdelen printen

Bekijk Shop System™
Print eindonderdelen en batches

Bekijk Production System™
Metaalprinten op industriële schaal

Bekijk Shop System™
Print eindonderdelen en batches

Bekijk Studio Plus System 2™
Eenvoudig metalen onderdelen printen

Bekijk Production System™
Print metaal op industriële schaal

Waarom Layertec?

Gecertificeerd personeel

Onze technici zijn gecertificeerde Desktop Metal specialisten.

Service

Wij bieden uitgebreide ondersteuning, van CAD-model tot 3D print.

Implementatie

Onze experts installeren en configureren jouw Desktop Metal printer op locatie.

Opleiding

Wij trainen jou en je collega’s om het maximale uit de Fiber™ te halen.

Direct contact met Dennie

Dennie Rijk

Hoe werkt de Desktop Metal Fiber?

Fiber™ is 's werelds eerste desktop 3D-printer die onderdelen met een hoge resolutie fabriceert met continu composietmateriaal van industriële kwaliteit dat wordt gebruikt in AFP-processen (Automated Fiber Placement). Gebaseerd op een nieuw proces genaamd Micro AFP (μAFP), kunnen gebruikers nu onderdelen printen met een superieure sterkte en stijfheid en in een breed scala aan materialen waarvoor traditioneel AFP-systemen van miljoenen euro’s nodig waren. Gedurende het μAFP -proces (fiber placement/ µafp) legt één Fiber™ printkop een ononderbroken vezelband langs kritieke belastingspaden om dichte, versterkte secties te bouwen terwijl een tweede printkop het basisfilament extrudeert (kunststof gevuld met korte vezels) om een buitenschaal met hoge resolutie te bouwen. De materialen die worden gebruikt om de resulterende onderdelen te maken, zijn twee keer sterker dan staal met een vijfde van het gewicht (tot 2500 MPa treksterkte en <1,5 g / cc). Met een Desktop Metal Fiber printer kunnen 3D designs in-house geprint worden. Ideaal voor verschillende industrieën, zoals manufacturing, tooling … waarvoor het tijdrovend en duur was om prints steeds uit te besteden.

Wat is continue fiber composiettape?

Samengestelde tapes van continue vezels die worden gebruikt in AFP-technologie, worden door velen beschouwd als de gouden standaard voor productie van hoogwaardige composiet onderdelen. Deze tapes worden gebruikt in veel toepassingen die een combinatie van procesautomatisering en hoogwaardige, lichtgewicht materialen vereisen omdat ze onderdelen met een hoge vezelbelasting en lage porositeit kunnen leveren. Voorbeelden hiervan zijn de delen van de romp en vleugels van de Boeing 787 Dreamliner en de Airbus A350. De μAFP-banden van Fiber zijn ontworpen om je alle voordelen te bieden van grootformaat AFP continue composietvezels met vezel in een toegankelijke desktopvorm. μAFP-banden hebben 12K-tow, tot 60% vezelvolumefractie en versterking in meerdere richtingen, die samen resulteren in materiaal dat aanzienlijk sterker is dan veel andere continue vezelcomposietfilamenten.

Wat is het verschil tussen kunststof gevuld met korte vezels en continue vezel?

Kunststof met korte vezels wordt gebruikt tijdens het FFF-printproces (Fused Filament Fabrication) om verbeterde mechanische en thermische eigenschappen te bieden en tegelijkertijd de dimensionele stabiliteit te verbeteren; het zijn discontinue vezels (meestal minder dan 6 mm lang) die bij relatief lage volumefracties aan de thermoplast worden toegevoegd. Continue vezels profiteren van de hoge stijfheid van koolstof of glasvezel door krachten over hun volledige lengte te dragen. Wanneer ze samen worden gebundeld, creëert continue vezel een samenstelling met een hoog vezelvolumefractie (tot 60%). Fiber™ is de eerste desktop continu-vezelprinter die AFP-technologie miniaturiseert en deze combineert met kunststof gevuld met korte vezels dat wordt gebruikt in FFF-processen, de meest gebruikte 3D-printtechnologie. De materialen die zijn gebruikt om de resulterende onderdelen te maken, zijn twee keer sterker dan staal met een vijfde van het gewicht.

Welke software gebruik ik om de printer te bedienen?

Elke Fiber™ heeft toegang tot de geavanceerde Fabricate™-software voor gebruik met je printer. Je krijgt ook toegang tot nieuwe releases en software-updates voor Fabricate™ zodra deze beschikbaar komen.

Waarom kiezen voor Layertec bij de aankoop van een fiber 3D printer?

Ben je aan het uitzoeken of in-house 3D printing voor een veel sneller en goedkoper productieproces zorgt? Dan vertellen wij je graag alles! Als Desktop Metal gecertificeerde experts kennen wij de ins en outs van deze 3D printer en welke voordelen deze kan bieden voor allerlei sectoren.

Daarnaast bieden we een uitgebreide ondersteuning: we komen de printer op locatie installeren en configureren en trainen je personeel om het optimale uit je Fiber™ printer te halen. Onze technici zijn gecertificeerde Desktop Metal specialisten met jaren ervaring met deze printers, dus ze kunnen antwoord geven op al je vragen.

Wat is het voordeel aan een Desktop Metal Fiber printer kopen versus uitbesteden?

Tot behoorlijk recent waren traditionele AFP-systemen zó duur dat ze voor bedrijven een te grote financiële dobber waren. Een systeem kon makkelijk enkele miljoenen euro’s kosten. Daarom werd er gekozen om alle prints gemaakt uit composietmateriaal van industriële kwaliteit uit te besteden aan bedrijven die wel zo’n printer hadden.

Dit is duur en dit proces heeft een erg lange doorlooptijd. Stel dat je drie weken wacht op je print, dan bij het testen ziet dat er beter enkele aanpassingen worden gemaakt, dan moet er weer dezelfde tijd worden gewacht op een nieuwe versie van de print.

Desktop Metal heeft met al hun printers - zoals de Desktop Metal Fiber - deze markt gerevolutioneerd. De printers zijn veel betaalbaarder dan ooit, waardoor bedrijven ze in-house kunnen zetten. Deze prints kunnen veel goedkoper in-house worden geprint én ze kunnen vaker worden aangepast en opnieuw geprint, waardoor er een veel beter eindproduct wordt gecreëerd. Benieuwd naar de kwaliteit van een print van onze Desktop Metal Fiber printer? Bekijk dan eens onze 3D printservice”, waarbij we een model kunnen uitprinten voor je als test.